Τέσσερις Διαστάσεις και Μία Λάμπα – Ες Αύριον Τα Σπουδαία

ΣΥΝΟΨΗ
Μία λάμπα, μία δημοσιογράφος, μια σπηλιά, μία σοφίτα, ένα μουσείο, ένα λιοντάρι, τρεις μέρες, τέσσερις διαστάσεις, δέκα παιδιά, λίγες νεράιδες, μερικά χιλιόμετρα και εκατό χαρτόνια. Μέσα από την πρόκληση δημιουργίας ενός φωτιστικού σώματος, δυο νέες αρχιτεκτόνισσες, μας παρουσιάζουν την ίδια τη διεργασία της αρχιτεκτονικής δημιουργίας: έμπνευση, σύνθεση, κατασκευή.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΕΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ
Σκηνοθεσία | Σενάριο: Θανάσης Νεοφώτιστος
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Φανούριος Καζάκης
Ηχοληψία | Επεξεργασία Ήχου: Alejandro Cabrera Zuniga
Μοντάζ | Colour: Παναγιώτης Αγγελόπουλος (Imagina)
Ιωάννα Καζελίδου: Μέλος αρχιτεκτονικής ομάδας Τέσσερις Διαστάσεις
Άννα Μαρούλη: Μέλος αρχιτεκτονικής ομάδας Τέσσερις Διαστάσεις
Κωνσταντίνα Κουτσονάσιου: ως Δημοσιογράφος

ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Μετά την βραβευμένη ΠΡΟΣΕΥΧΗ (20′, 2014, Χρυσός Διόνυσος, 37ο Φεστιβάλ Δράμας) και τον βραβευμένο ΠΩΓΩΝΙΣΚΟ (10′, 2015, Βραβείο Ντοκιμαντέρ, 38ο Φεστιβάλ Δράμας), το νέο μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη και αρχιτέκτονα Θανάση Νεοφώτιστου, ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΛΑΜΠΑ (30′, 2017), παρουσιάζει δύο νέες αρχιτεκτόνισσες, που αποτελούν την ομάδα «Τέσσερις Διαστάσεις», την Ιωάννα Καζελίδου και την Άννα Μαρούλη.
Χρησιμοποιώντας στοιχεία από το είδος του ψευδοντοκιμαντέρ, ο Θανάσης Νεοφώτιστος επιλέγει να μην επικεντρωθεί σε μία κλασική παράθεση πληροφοριών μέσω συνεντεύξεων. Αντίθετα, μέσα από τη συνθήκη της συνάντησης μιας δημοσιογράφου (στην πραγματικότητα η ηθοποιός Κωνσταντίνα Κουτσονάσιου) με τα μέλη της αρχιτεκτονικής ομάδας, στρέφει την προσοχή του σε ένα εν εξελίξει έργο και συγκεκριμένα στην κατασκευή ενός φωτιστικού. Η συνθήκη αυτή του επιτρέπει να ακολουθήσει τις δύο αρχιτεκτόνισσες καθώς αναζητούν πηγές έμπνευσης από μία σπηλιά μέχρι μια δημιουργική απασχόληση με μια ομάδα παιδιών, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει στον θεατή να ταυτιστεί με τα μέλη της ομάδας. Το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει τη διαδικασία της αρχιτεκτονικής δημιουργίας, μετατρέποντας σε βιωματική εμπειρία την κατανόηση του τι σημαίνει για κάποιον να ασκεί την αρχιτεκτονική στην Αθήνα του σήμερα.